Traditionen med bandyportfölj

När jag ändå pratar mycket om hur traditionell bandy är och hur mycket historien betyder för sporten så kommer man nästan osökt alltid in på historien om bandyportföljen. I korta ordalag handlar det om att man dricker sprit på matchtid. Det här var en allt vanligare företeelse i bandyns barndom i Sverige, där det var tradition för arbetarna, publiken, att ta med sig en portfölj till matchen. I portföljen kunde man mycket riktigt hitta någon form av sprit, ofta förpackad i en smidig liten plunta.

Jag är en av dem som har gjort detta, och ser det som en extra krydda till bandyn. Själva anledningen till att den existerar tror jag inte handlar om att publiken vill dricka sig fulla under matchen, det handlar mer om att dricka sådant som tar bort det värsta av den upplevda kylan. Saken är nämligen den att en bandymatch är lång, och spelas utomhus på vintern, vilket gör att det per automatik är kallt för publiken. Spelarna märker inte så mycket av det, de är i rörelse hela tiden, men som stillastående publik är det lätt att frysa mycket i minusgraderna.

Idag är det verkligen inte lika vanligt, dels för att det i grunden inte är tillåtet att ta med sig alkohol in på arenan. Men också för att allt fler lag börjat spela sina matcher i hallar med tak, och slipper därmed den stränga kylan. Jag tycker att det kan vara en fin tradition med bandyportföljen, men det är absolut inte något som är nödvändigt för bandyns överlevnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *