Ska man be om ursäkt för att man är bäst?

Bandyn tillhör en av de sporter i världen som inte spelas av speciellt många. Det är egentligen bara några yttersta få som vet om dess existens, och i de länderna har sporten långa traditioner som en del av folkhemmet. Det är framför allt fyra länder som tillhör det yttersta toppskiktet och det är Finland, Ryssland, Sverige och Kazakstan. Det är ofta de som det handlar om när det kommer till VM, och segern är i princip jämt en match mellan Sverige och Ryssland. Det är alltså inte speciellt mycket överraskningar som väntar när du kollar på bandy.

Det här har gjort att det är många som ifrågasätter bandyns existens som sport. Vissa tycker att det inte kan räknas till en sport när det egentligen bara är två länder som gör upp om guldet. De tycker att det är tråkigt, händelselöst och förutsägbart, men är det skäl nog till att avfärda hela sporten? Nej, absolut inte. Det är väl inte många som har samma åsikt om exempelvis basket?
För det är där som problemet ligger. När Sverige vinner VM i bandy så är det inget speciellt eftersom att vi vet att de tillhör de bästa. Men ska då svenska landslaget i bandy, och för den delen innebandyn, be om ursäkt för att de är bäst? Nej, absolut inte. De är proffs i sin sport och förtjänar den respekt och hyllning som deras prestationer utgör. Ber det amerikanska basketlandslaget om ursäkt för att de kör över allt motstånd? Skulle inte tro det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *