Mindre antal lag?

eif-bgifNågot som börjar bli allt vanligare i idrotter där det är några få lag som ligger på betydligt högre nivåer än andra är att det börjar diskuteras om serier antingen ska stängas eller helt enkelt tömmas på de sämre lagen. Vissa av lagen har problem rent sportsligt och håller inte lika hög nivå, andra klubbar har istället ekonomiskt jobbiga situationer som gör att de kan missa elitlicensen. Många klubbar har båda problemen, vilket inte gör det speciellt konstigt att den här diskussionen finns. Men bara för att det diskuteras så bör det inte handlas, speciellt i det här fallet.

Det är nämligen så att det finns en diskussion om att göra Elitserien i bandy mindre, alltså färre lag i toppen. De förklarar det genom att det finns slagpåsar, som enbart förlorar i toppserien, men det vi glömmer då är vår historia. Bandyn är en del av den svenska folksjälen, ett sätt för arbetarna att dels titta på idrott, men också spela den själva. Det var nämligen så det började, med att arbetargäng ville har fritidssysselsättning och bandyn blev genom dem fast förankrad som en svensk tradition.

Det är viktigt att komma ihåg den biten. För om vi går mot ett allt tydligare proffsliv med några speciella klubbar i dominans kommer det aldrig att bli som det en gång var, och vi förnekar samtidigt vår historia, det bandyn bygger på och kommer ifrån. Jag anser inte att vi ska minska på antalet lag, helt enkelt för att det i så fall skulle innebära att bandyn skulle gå en väg som bandysverige inte skulle vara bekväma med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *