Min andra passion – Schack

Även om de flesta av mina sportsliga intressen har att göra med fysisk aktivitet så finns det andra sporter som är minst lika underhållande, som jag dessutom är ganska bra på själv. Jag är alldeles för gammal för att hålla på med bandy och liknande, men det finns som sagt mindre ansträngande sporter som inte kräver lika mycket av en rent fysiskt. Däremot psykiskt. Den sporten som har fallit mig i smaken är schack, och det har sina anledningar.

Schack är sporten för kungar eftersom att det handlar om att planera och alltid ha en strategi i närheten. Det handlar om att förutsäga drag och vara beredd på motståndaren, och styra denne dit du vill, så att du hela tiden känner att du har kontroll över dina egna pjäser såväl som motståndarens. Det är idealläget att befinna sig i, där du känner styrka genom hela partiet och får belöna dig själv med en självklar vinst i slutet. Men det finns många där ute som är väldigt smarta och väldigt duktiga på schack, vilket gör att ovanstående scenario mycket sällan inträffar.

Schack är för mig ett sätt att hålla igång hjärnan och hålla den pigg. Det får en att tänka på annorlunda sätt och kunna lägga fram effektiva strategier för vad som komma skall. Det sättet att tänka på går sedan att applicera i flera vardagssituationer och det är lätt att se det i övrig sport där psyket många gånger är en av de avgörande faktorerna. Så om ni vill bli bra på att tänka så ska ni absolut träna er i schack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.