Det somaliska bandylandslaget

somaliaDet är något spännande som händer inom svensk bandy, eller man kanske snarare skulle kunna kalla det somalisk bandy. Det har gått varmt i media en längre tid att ett integrationsprojekt i Borlänge, Dalarna, har dragit ihop ett gäng av de somaliska flyktingarna som kommit dit och startat det allra första afrikanska bandylaget någonsin. En grupp killar, som aldrig någonsin har stått på skridskor tidigare, skulle nu göra det och dessutom med målet att delta i VM som Somalia. Det roliga är att projektet också lyckades. De spelade VM och gjorde det med hjärta och passion.

Det som är än mer intressant kring det hela är att utvecklingen också dokumenterades av inga mindre än Filip och Fredrik. De är kända för sina resor runt om i landet, där de träffa en mängd lustiga och intressanta människor, och när det hörde talas om det somaliska bandylaget i Borlänge beslutade de sig för att göra något större av det, nämligen en hel biofilm.

Det är inte annat än att man är stolt över vad sporten i mitt hjärta har gjort för dessa människor. Inte enbart har de hittat ett sätt att lära sig om svensk kultur, de har också fått chansen att göra något som är roligt tillsammans, långt bort från allt vad förföljelse och död heter. Med denna erfarenhet hoppas jag att de blir än mer glada och positiva människor och stolta somalier och svenskar. Filmen har dessutom fått mycket gott betyg om man ser till vad tidningarna skriver om den. En recension av filmen hittar du här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *