Bandyns framtid – tak

Det har länge pratats om det och fullt naturligt så. Saken är den att något måste hända, för det håller inte i längden att anpassa en sport med ambitioner efter årstiderna. Som det har sett ut historiskt sett så spelas bandy när det är kallt ute, för annars går det rimligtvis inte att utföra idrotten. Men det kalla klimatet ställer också till med problem, och är det inte fruktansvärt kallt, så kan det istället handla om att snö och vind är faktorer som förstör för spelare i matchsituationer och träningar. Med andra ord har bandyn länge haft vädret att tampas med som motståndare.

Lyckligtvis har många klubbar idag hittat ekonomin till att bygga hallar eller tak över sina arenor. Det är en nödvändighet för att Sverige fortsatt ska kunna tävla på högsta nivån, för om vi håller oss till en gammal tradition kommer också bandyn att halka efter, och bli kvar i dåtiden. Med hallar och tak över arenorna blir det betydligt enklare att både träna och spela matcher, samtidigt som det ger publiken ett välkommet skydd för kyla och snö.

Mina förhoppningar är att denna utveckling kommer att fortsätta, även ner i mindre klubbar. Som det ser ut idag så är det endast de mer väletablerade klubbarna som kan ordna för sig på liknande sätt, och det har ju såklart sin förklaring. Men ska vi kunna hitta de där talangerna som ska utgöra nästa generation av svenska toppspelare i världen behöver vi utveckla våra förutsättningar och se till den stora bilden och våra konkurrenter. Sveriges bandy behöver gå den här vägen, oavsett hur jobbigt det än kan tänkas vara, för gör vi inte det riskerar vi att förlora ett lands vinnartradition i en klassisk sport.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *